Η Καρδιανή

Η Καρδιανή βρίσκεται στο νοτιοδυτική πλευρά της Τήνου, γεωγραφικά και ιστορικά ανήκει στα χωριά της «Έξω Μεριάς». Απέχει 16 χιλιόμετρα από την πόλη της Τήνου και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2001 αριθμεί 138 κατοίκους. Το χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού Πατέλες σε ύψος 260μ. με θέα το νησί της Σύρου και την Ερμούπολη. Η Καρδιανή έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι ξεχωριστή για τις φυσικές ομορφιές της, την υπέροχη αρχιτεκτονική της αλλά και για την ιστορία της που χάνεται στο βάθος 3.000 χρόνων. Λόγω των άφθονων πηγών νερού, το χωριό είναι καταπράσινο. Πάνω από την Καρδιανή βρίσκεται η ψηλότερη κορυφή της περιοχής η «Μέλισσα», με ύψος 647μ. και το οροπέδιο «Πολέμου ο Κάμπος». Από εκεί ξεκινάει το λαγκάδι που χωρίζει την Καρδιανή σε δύο τμήματα και καταλήγει χαμηλά στη θάλασσα, στον όρμο «Γιαννάκη». Η ακτογραμμή της περιοχής της Καρδιανής είναι από τις μεγαλύτερες του νησιού με μικρούς και μεγάλους όρμους. (Καντάνη, Φυρά Καταλύματα, Άγιος Πέτρος, Καλύβια, Γιαννάκη, Σαρακίνικο, Στάση). Στο χωριό, μετά από ανασκαφές της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολή της Αθήνας, με επικεφαλή τον Doro Levi, το 1923 βρέθηκαν τάφοι «γεωμετρικής» περιόδου.

Ευρήματα από τις ανασκαφές φιλοξενούνται στα αρχαιολογικά μουσεία της Τήνου και της Αθήνας. Στο χωριό συνυπάρχουν αρμονικά το ορθόδοξο και καθολικό δόγμα. Στο κέντρο του χωριού, δίπλα στο λαγκάδι, βρίσκεται ο καθολικός ενοριακός Ναός «Γενέθλια της Θεοτόκου»-Κιουρά ενώ ψηλότερα στο άνω άκρο του χωριού δεσπόζει ο ορθόδοξος ενοριακός Ναός της Αγίας Τριάδας. Είναι ιδιαίτερα μεγαλοπρεπής και ξεχωρίζει για το μαρμάρινο κωδωνοστάσιό του, τον πλούσιο μαρμάρινο γλυπτό εσωτερικό και εξωτερικό διάκοσμο και την εξάτοξη καμάρα που στηρίζει την αυλή του Ναού, μοναδική στις Κυκλάδες.

Ο ναός της Αγίας Τριάδας και το περί αυτής κτιριακό συγκρότημα έχει ανακηρυχθεί «διατηρητέο μνημείο» από το Υπουργείο Πολιτισμού από τις 10 Φεβρουαρίου 1984. Γύρω από το χωριό υπάρχουν πολλά ξωκλήσια που γεμίζουν επισκέπτες την ημέρα της πανήγυρής τους.

Άλλωστε το χωριό μας ζωντανεύει μέσα από τα πανηγύρια μας και αποτελεί ευκαιρία συνάντησης των Καρδιανιωτών και όχι μόνο.